Procedura de adoptare a unui copil! Unde mă adresez şi actele necesare?

15 Noi

adoptie_cupluÎn ultimul timp am primit tot mai multe mesaje atât pe profilul de facebook, cât şi în comentarii, la materialele de pe blog. Mai multă lume m-a întrebat unde să se adreseze pentru a adopta un copil, care este procedura şi care sunt actele necesare ce trebuie să le conţină dosarul de adopţie. De fiecare dată trimeteam persoanele la Ministerul Muncii, care, potrivit regulamentului acestei instituţii: – coordonează şi monitorizează activităţile în domeniul adopţiei; – asigură accesul persoanelor fizice şi juridice interesate la informaţia privind copiii luaţi în evidenţă pentru adopţie şi monitorizează respectarea drepturilor copilului în perioada pre- şi postadopţie.

Dar, ţinând cont de numărul de solicitări am încercat să vă raspund eu la aceste întrebări, bazândumă pe legi s-au hotărâri de Guvern.

Aşadar, potrivit Legii Nr. 99 din 28.05.2010 privind regimul juridic al adopţiei, articolul 5.

(1) În Republica Moldova, autorităţile competente în domeniul protecţiei copilului prin adopţie sînt:

a) Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei;

b) secţiile/direcţiile de asistenţă socială şi de protecţie a familiei şi Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului Chişinău.

(2) Pe lîngă autoritatea centrală activează Consiliul Consultativ pentru Adopţii, a cărui componenţă şi al cărui regulament de activitate sînt aprobate de Guvern. Iar asta înseamnă că dacă aţi decis să înfiaţi un copilaş, trebuie să vă adresaţi la una din aceste instituţii s-au la Consiliul Consultativ pentru Adopţii.

Conform aceleiaşi legi, Capitolul III, Articolul 10 un copil este adoptabil în cazul în care:

(1) nu a împlnit vîrsta de 18 ani.

(2) Prin derogare de la alin. (1), persoana care a dobîndit capacitate deplină de exerciţiu pînă la vîrsta de 18 ani poate fi adoptată numai în cazul în care adoptator este persoana sau familia care a crescut-o, dacă a convieţuit cu acestea nu mai puţin de 3 ani pînă la depunerea cererii de adopţie.

La fel, în capitolul IV, articolul 13 găsiţi procedura de adopţie.

Depunerea cererii de adopţie

(1) Persoanele care doresc să adopte copii depun cerere la autoritatea teritorială în a cărei rază îşi au domiciliul.

(2) Drept confirmare a depunerii cererii de adopţie, persoanelor menţionate la alin.(1) li se eliberează certificat.

Articolul 14. Conţinutul cererii de adopţie

(1) Cererea de adopţie trebuie să conţină:

a) numele, prenumele, anul, luna şi ziua naşterii adoptatorului, adresa de la domiciliu şi de la reşedinţă;

b) motivele pentru care adoptatorul doreşte să adopte;

c) eventuala disponibilitate de a adopta mai mulţi copii, inclusiv fraţi.

(2) Cererea de adopţie poate conţine şi alte date, informaţii şi solicitări în vederea adopţiei.

Articolul 15. Actele care se anexează la cererea de adopţie

(1) La cererea de adopţie, adoptatorul anexează:

a) copia de pe actul de identitate;

b) copia de pe certificatul de naştere;

c) copia de pe certificatul de căsătorie, în cazul adopţiei de către un cuplu căsătorit, sau copia de pe certificatul de divorţ, dacă este divorţat;

d) certificatul de la locul de muncă despre funcţia deţinută şi despre cuantumul salariului sau copia de pe declaraţia de venituri, sau un alt act similar, pentru ultimele 12 luni;

e) copia autentificată de pe actul ce confirmă dreptul său de proprietate sau dreptul de folosinţă asupra unui spaţiu locativ;

f) cazierul judiciar;

g) certificatul medical privind starea de sănătate a adoptatorului, eliberat în modul stabilit de Ministerul Sănătăţii, în care se indică aptitudinea de a adopta din punct de vedere medical;

h) datele sale biografice, alte acte permise de lege.

(2) Autoritatea teritorială de la domiciliul adoptatorului care a primit cererea de adopţie poate solicita şi alte documente permise de lege, pentru a se constata că adoptatorul îndeplineşte garanţiile morale şi condiţiile materiale necesare adopţiei.

Până a fi acceptat de către instituţia avizată, adoptatorului îi sunt evaluate capacităţile. Ulterior acesta primeşte un atestat de adoptator. Totodată, trebuie să ştiţi că adoptatorii sunt luaţi la evidenţă şi sunt pregătiţi să devină părinţii copilului care vor săl înfiieze de către autoritatea teritorială de la domiciliul conform unui program elaborat de autoritatea centrală. Mai multe detalii vedeţi în Legea Nr. 99 din 28.05.2010 privind regimul juridic al adopţiei.

Informaţii despre adopţie puteţi găsi şi în Codul Familiei începând cu capitolul 18, articolele 116-141. Aici veţi avea posibilitatea să vă informaţi vizavi de copiii care pot fi adoptaţi, modalitatea încuviinţării adopţiei, despre evidenţa persoanelor care doresc să adopte copii. La fel veţi citi despre accesul la informaţia privind copiii care pot fi adoptaţi. Care sunt persoanele cu dreptul la adopţie. Despre faptul că adoptatorilor li se oferă un termen de încercare la adopţie. Care este diferenţa de vîrstă între adoptator şi adoptat, ce înseamnă acordul părinţilor la adopţie s-au adopţia copilului fără acordul părinţilor. Acordul tutorelui (curatorului) la adopţie. Acordul copilului la adopţie. Numele de familie şi prenumele copilului adoptat. Schimbarea locului de naştere al copilului adoptat. Secretul adopţiei etc.

Totdată, există un manual, care poate fi găsit pe site-ul oficial al ministerului muncii care se numeşte “Manualul viitorilor părinţi adoptivi”. Acesta răspunde la intrebările celor care doresc să înfieze un copil şi poate fi găsit aici: SM5_Manualul viitorilor părinți adoptivi

Anunțuri

2 răspunsuri to “Procedura de adoptare a unui copil! Unde mă adresez şi actele necesare?”

  1. Olga 15 Noiembrie 2013 la 20:33 #

    Va multumesc foarte mult pentru informatie…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: