În sfârşit Moldova are preşedinte. Ce urmează?

16 Mar

Ziua de 16 martie 2012 va fi una istorică pentru Republica Moldova. În sfârşit, după aproape 920 de zile „fără stăpân”, moldovenii au preşedinte. În sfârşit deputaţii au ajuns l-a un numitor comun. Presa din Moldova, dar şi de peste graniţele ţării, vuieşte de dimineaţă pe marginea acestui subiect. Deşi deputatul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a declarat imediat după alegerea şefului statului, că „ştia sigur că azi preşedintele va fi ales”, am stat în suspans până membrul comisiei de alegerea preşedintelui nu a declarat al 61 buletin de vot valabil. 

Nici nu terminase de numărat, iar în sală deja se aplauda. 62 de deputaţi au votat pentru ca Nicolae Timofti să fie şef de stat. Printre aceştia, grupul „Dodon” şi deputatul neafiliat, Mihai Godea. Comuniştii nu au participat la alegeri, doi dintre aceştia: Artur Reşetnicov şi Sergiu Sârbu au asistat procedura de desfăşurare a alegerilor. Şi cum era de aşteptat, în opinia acestora, alegerile nu au fost transparente. Dar acest lucru urmează să stabilească Curtea Constituţională.

În timp ce Alianţa pentru Integrarea Europeană va sărbători învingerea, Partidul Comuniştilor a ieşit în stradă, la proteste din motivul pe care l-au anunţat anterior: „alegerile nu au fost legale”. Protestul a început la ora 12:00 şi va dura până la ora 19:00. Potrivit Primăriei Chişinău, la protest urmează să se adune circa 20 de mii de oameni. Ieri, Comuniştii au declarat în presă că vor picheta paşnic. Aseară, societatea civilă informată specula că se aşteaptă un nou „7 aprilie 2009”. Pentru astfel de proteste s-a pregătit chiar şi guvernarea. Toţi angajaţii organelor de forţă au fost repartizaţi la posturi pentru a monitoriza situaţia, ca aceasta să nu scape de sub control.

Deja cum au primit comuniştii rezultatele alegerii şefului statului, timpul va arăta.

Şi încă ceva, din câte declara Mihai Ghimpul ieri, Nicolaie Timofti va fi preşedinte atâţia ani, câţi prevede constituţia Republicii Moldova. Aşacă cel puţin pentru patru ani, Moldova, să sperăm că, va avea preşedinte.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: