CALVARUL copiilor abuzaţi sexual: TRAUMAŢI psihologic şi discriminaţi de societate!

22 nov.

În primele zece luni ale anului curent au fost înregistrate circa 132 de cazuri în care copiii au fost abuzaţi sexual. În 80 la sută din cazuri, abuzatorii sunt rude de gradul unu şi doi. Centrul Naţional pentru prevenirea abuzului faţă de copii (CNPAC), împreună cu Direcţia municipală pentru protecţia copilului, bat alarma şi cer implicarea factorilor de decizie.Din aceste considerente, CNPAC a lansat o campanie de prevenire şi combatere abuzului sexual asupra copiilor. „Trebuie să ne unim eforturile şi cu ajutorul acestei campanii să sensibilizăm cetăţenii şi să atragem atenţia asupra acestui fenomen”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, directoarea Centrului, Daniela Sâmboteanu.

Potrivit şefei Direcţiei municipale pentru protecţia copilului, Svetlana Chifa, prin intermediul acestei campanii vor fi identificaţi mai mulţi copii care au fost abuzaţi şi vor primi îngrijiri specializate în unicul centru de specialitate, deschis în Chişinău cu trei ani în urmă.

“Abuzul sexual faţă de copii a ieşit din hotarele familiei şi a devenit o problemă socială”, a specificat Chifa. „Trebuie să atragem atenţia autorităţilor că unicul centru de specialitate care se ocupă cu reabilitarea copiilor abuzaţi are o capacitate de doar 12 locuri. Că copiii abuzaţi au nevoie de servicii psihologice specializate şi de un mod de viaţă special pentru recuperare”, a spus Svetlana Chifa.

O problemă majoră semnalată de CNPAC este „reacţia paradoxală a societăţii la aceste cazuri. „În loc să susţină victimele, oamenii îi acuză şi-i discriminează”, a specificat Sâmboteanu. De asemenea o problemă este lipsa unui psiholog şcolar în instituţiile de învăţământ din ţară.

„Dacă în Chişinău acest serviciu funcţionează, atunci în restul Republicii nici măcar nu avem nişte date concrete despre psihologii şcolari. Câţi activează şi câţi sunt competenţi în domeniu”, a spus Daniela Sâmboteanu.

Astfel, CNPAC solicită factorilor de decizie să iniţieze campanii de informare a copiilor în şcolile şi grădiniţele din întreaga ţară. Să ofere protecţie psihologică copilului abuzat sexual şi nu în ultimul rând pedepse aspre pentru abuzatori. „Au fost cazuri când abuzatorul a făcut puşcăria, iar la eliberare s-a angajat la un post de muncă unde avea în preajmă copii pe care tot i-a abuzat sexual”, a conchis Sâmboteanu.

Autor: Liliana Velcev pentru www.24h.md

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: