Fabricile de sticlă din R.Moldova importă cioburile, iar la noi acestea se aruncă

24 aug.

Deşi în Republica Moldova există trei fabrici de sticlă, cioburile de sticlă din care se efectuează butelii sau borcane, sunt importate. Acest fapt se întâmplă din motiv că la noi în ţară sticla nu se reciclează. Deficitul de sticlă constituie circa jumătate din cantitatea de cioburi consumată lunar de fabrici, ceea ce înseamnă că aproximativ 300 de tone de cioburi se importă. Iar pentru a completa cantitatea de sticlă care lipseşte, întreprinzătorii apelează la resursele de cioburi a ţărilor vecine: România şi Ucraina.

Această problemă a fost pusă pe ordinea de zi în una din şedinţele consiliului municipal. Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă a solicitat regiei transport electric în frunte cu viceprimarul Vlad Coteţ să efectueze un plan pentru proiectul de selectare a cioburilor şi să calculeze bugetul necesar pentru a procura tomberoane speciale şi alte materii necesare pentru ca programul să fie aplicat în practică.

Evenimentul Zilei,  a încercat să ia legătura cu fabricile de sticlă din Republica Moldova pentru a afla situaţia reală de acolo. Antreprenorii ne-au comunicat că sticla importată este mai scumpă, cu toate acestea nu au de ales. Dacă o tonă de cioburi de sticlă procurată de la persoane fizice din ţara noastră costă aproximativ 700 de lei, atunci o tonă de cioburi  importată, ajunge în medie la 900 de lei.

Directorul comercial al fabricii de sticlă „Cristal – Flor” din Floreşti, Ghenadie Malanciuc spune că ideea Consiliului Municipal de a demara proiectul pentru colectarea cioburilor de sticlă în toată Moldova, este una reuşită, însă irealizabilă. „Consilierii municipali ar trebui să se ocupe mai întâi de educaţia populaţiei, pentru ca sticlele să fie delimitate de restul gunoiului, în caz contrar implementarea acestuia nu va da roade”, a declarat Ghenadie Malanciuc. De asemenea, Malanciuc a spus că, Moldova, ar trebui să preia regulile Japoniei pentru ca proiectul să fie implementat. „ În Japonia cetăţenii care nu aruncă gunoiul corespunzător, sunt amendaţi”, a conchis Malanciuc.

Solicitat de Evz Directorul financiar al Fabricii Glass Conteiner Company, Boris Crivoi de asemenea, susţine ideea CMC. El la rândul lui spune că programul ar trebui să fie început, modalităţi de educare a populaţiei se vor aplica pe parcurs. „Vom colabora cu Primăria dacă cioburile vor fi de calitate bună, iar aceasta înseamnă că trebuie să fie: fără metale sau alte impurităţi, specifică Crivoi.

Cele trei fabrici de sticlă din Republica Moldova nici nu au auzit de ideea consilierilor municipali, de a implementa un program de strângere a cioburilor de sticlă. Amintim că informaţia a fost făcută public de către primarul general, Dorin Chirtoacă cu puţin timp în urmă.  După două săptămâni de la publicarea ideii Centrul de informare şi documentare a primăriei spune că informaţii pe marginea acestui proiect nu au mai parvenit, responsabilii spun că proiectul se află la etapa de iniţiere. Când va fi  implementat programul, nu se ştie exact, se ştie, însă faptul că pentru acesta este necesar de resurse financiare pentru a procura tomberoanele speciale necesare pentru punerea în practică a programului.

Reclame

6 răspunsuri to “Fabricile de sticlă din R.Moldova importă cioburile, iar la noi acestea se aruncă”

 1. MARIO 10 aprilie 2011 la 16:07 #

  as vrea sa vand ciob de sticla reciclat cat costa tona/?

 2. MiQa 28 aprilie 2012 la 10:30 #

  Spuneti-mi va rog cum se numeste fabrica de colectare a sticlei si un numar de contact daca se poate 🙂

  • Liliana Velcev 3 mai 2012 la 10:56 #

   IM „Cristal-Flor” SA
   MD-5001, Republica Moldova,
   or.Floresti, str. M.Viteazu 1
   +(373) 250 201 89
   Poftim adresa la fabrica de sticla din Floresti.
   Mai avem si in Chisinau, daca imi aduc bine aminte! Cautati pe google, poate gasiti ceva! O zi buna!

 3. Cosmina 5 ianuarie 2013 la 06:35 #

  Buna, as avea si eu o intrebare: 700-900 lei, moldovenesti sau romanesti?

 4. Adrian 22 februarie 2014 la 17:25 #

  Am posibilitatea sa organizez puncte de colectare a cioburilor de sticla, cu cine as putea sa discut la acest subiect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: